روانشناسي

 
 
۰ تا ۱۰۰ روش هاي تربيتي كودكان در روانشناسي (۲۰۲۴)
| نظرات (0) | ادامه مطلب...

روش هاي تربيتي كودكان يكي از مهم‌ترين و دشوارترين مسئوليت‌هاي والدين است. تربيت صحيح كودك مي‌تواند زمينه‌ساز رشد و شكوفايي او در تمام ابعاد فردي، اجتماعي، تحصيلي و شغلي شود. از سوي ديگر، تربيت غلط كودك مي‌تواند منجر به بروز مشكلات مختلفي در دوران كودكي و بزرگسالي او شود.

در اين مقاله به بررسي اصول و نكات مهم تربيت كودك مي‌پردازيم.

تربيت كودك
روش هاي تربيتي متفاوتي براي كودكان وجود دارد و والدين مي توانند با آشنايي با اين روش ها، بهترين روش تربيتي كه متناسب با خلق و خو و شخصيت كودكشان است را پيدا كنند و از آن براي تربيت فرزند خود استفاده نمايند. هيچ روش قطعي و يكساني براي تربيت همه كودكان وجود ندارد، زيرا هر كودك شخصيت و رفتار منحصر به فردي دارد. تربيت كودك بر اساس اصول زير انجام مي‌شود:

عشق و محبت: پايه و اساس تربيت كودك، عشق و محبت والدين به او است. كودكي كه مورد محبت و توجه والدين خود قرار مي‌گيرد، احساس امنيت و آرامش مي‌كند و اعتماد به نفس بيشتري پيدا مي‌كند.
احترام: والدين بايد به كودك خود احترام بگذارند و او را به عنوان يك فرد مستقل و با ارزش بپذيرند. كودكي كه مورد احترام والدين خود قرار مي‌گيرد، احساس ارزشمندي مي‌كند و به حقوق خود احترام مي‌گذارد.
نظم و انضباط: نظم و انضباط يكي از عوامل مهم در تربيت كودك است. والدين بايد قوانين و مقرراتي را براي كودك خود تعيين كنند و از او بخواهند كه به اين قوانين پايبند باشد. البته نظم و انضباط بايد به صورت منطقي و عادلانه اعمال شود.
مشاركت كودك در تصميم‌گيري: والدين بايد به كودك خود اجازه دهند كه در تصميم‌گيري‌هاي مربوط به او مشاركت داشته باشد. اين كار به كودك كمك مي‌كند تا احساس استقلال و مسئوليت‌پذيري بيشتري پيدا كند.
تحسين و تشويق: والدين بايد كودك خود را به خاطر رفتارهاي مثبتش تحسين و تشويق كنند. اين كار به كودك كمك مي‌كند تا رفتارهاي مثبت را ادامه دهد.
آموزش صحيح: والدين بايد به كودك خود آموزش‌هاي لازم را در زمينه‌هاي مختلف مانند بهداشت، مهارت‌هاي زندگي، اخلاق و ارزش‌ها ارائه دهند.
پيشنهاد مشاور: تربيت كودك دو ساله ✔️ نكات روانشناسي كه نمي دانيد


روش هاي تربيتي كودكان

تربيت فرزند از نظر روانشناسي
رفتار والدين بايد با توجه به سن و نيازهاي كودك باشد. در سنين پايين، كودكان به محبت و توجه والدين بيشتر نياز دارند. آنها بايد بدانند كه والدين آنها آنها را دوست دارند و از آنها حمايت مي‌كنند. والدين مي‌توانند با در آغوش گرفتن، بوسيدن، صحبت كردن با كودك و بازي با او، محبت خود را به او نشان دهند.

در سنين بالاتر، كودكان به استقلال بيشتري نياز دارند. والدين بايد به كودك اجازه دهند كه كارهاي خود را به تنهايي انجام دهد و مسئوليت‌پذير باشد. آنها بايد به كودك اعتماد كنند و به او آزادي عمل بدهند.

در هر سني، والدين بايد به كودك احترام بگذارند. آنها بايد به نظرات كودك گوش دهند و ديدگاه او را در نظر بگيرند. آنها نبايد با كودك پرخاشگري كنند يا او را تحقير كنند.

در اينجا چند نكته براي روش هاي تربيتي كودكان آورده شده است:

به كودك محبت و توجه نشان دهيد. كودكان به محبت و توجه والدين بيشتر نياز دارند. آنها بايد بدانند كه والدين آنها آنها را دوست دارند و از آنها حمايت مي‌كنند.
به كودك استقلال بدهيد. در سنين بالاتر، كودكان به استقلال بيشتري نياز دارند. والدين بايد به كودك اجازه دهند كه كارهاي خود را به تنهايي انجام دهد و مسئوليت‌پذير باشد.
به كودك احترام بگذاريد. والدين بايد به نظرات كودك گوش دهند و ديدگاه او را در نظر بگيرند. آنها نبايد با كودك پرخاشگري كنند يا او را تحقير كنند.

منبع:كانون مشاوران ايران-۰ تا ۱۰۰ روش هاي تربيتي كودكان در روانشناسي (۲۰۲۴)



:: موضوعات مرتبط: آموزش روانشناسي

:: برچسب‌ها: روش هاي تربيتي كودكان، تربيت كودك، تربيت كودك در اسلام،
نویسنده : Maryam
تاریخ : ۱۹ دى ۱۴۰۲
زمان : ۰۹:۳۰:۴۱
تربيت كودك ✔️ ۱۴ نكته كليدي كه نمي دانيد
| نظرات (0) | ادامه مطلب...

تربيت كودك يكي از مهم‌ترين دغدغه‌هاي والدين است. والدين مي‌خواهند فرزنداني تربيت كنند كه سالم، شاد و موفق باشند. اما تربيت صحيح كودك كار آساني نيست و نياز به آگاهي و تلاش دارد.

در اين مقاله ۱۰ نكته طلايي براي تربيت صحيح كودك را بيان مي‌كنيم. اين نكات بر اساس جديدترين تحقيقات در زمينه روانشناسي كودك و خانواده تدوين شده‌اند.

تربيت كودك
تربيت كودك يكي از مهم ترين وظايف والدين است. اين يك مسئوليت بزرگ است كه مي تواند تأثير زيادي بر زندگي كودك و جامعه داشته باشد. اهميت تربيت كودك در چند مورد خلاصه مي شود:

فراهم كردن زمينه رشد و شكوفايي كودك: تربيت صحيح كودك زمينه را براي رشد و شكوفايي استعدادها و توانايي هاي او فراهم مي كند. كودكي كه از تربيت صحيح برخوردار است، مي تواند به فردي موفق و مفيد براي جامعه تبديل شود.
پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي: تربيت صحيح كودك مي تواند از آسيب هاي اجتماعي مانند اعتياد، جرم و جنايت پيشگيري كند. كودكي كه از تربيت صحيح برخوردار است، مي تواند مهارت هاي لازم براي زندگي سالم را بياموزد و از آسيب هاي اجتماعي دور بماند.
ايجاد جامعه اي سالم تر: تربيت صحيح كودك به ايجاد جامعه اي سالم تر كمك مي كند. كودكي كه از تربيت صحيح برخوردار است، مي تواند فردي مسئول، مهربان و منصف باشد. اين افراد به ساختن جامعه اي بهتر كمك مي كنند.

۱۴ نكته براي تربيت كودك
حتي موفق ترين والدين هم هنگام تربيت كودكان به مشكل بر مي خورند. اگر براي تربيت كودك خود نياز به كمك داريد استفاده از راهكارهايي كه در ادامه ذكر مي كنيم مي تواند كمكتان كند.

منظور ما از تربيت كردن وضع قوانين و مقرراتي است كه كودك شما را از انجام رفتار هاي پرخاشگرانه (ضربه زدن و گاز گرفتن)، خطرناك (مانند بازي با گاز) و نامناسب ( پرت كردن وسايل) باز دارد.

به ياد داشته باشيد كه اين كار به معناي دعوا و مجازات بچه نيست. در اينجا چهارده راهكار براي جلو گيري از رفتار نامطلوب كودك ذكر شده است.

۱. خط قرمز هاي خود را تعيين كنيد
پيرسون نويسنده معروف مي گويد ” اگر هميشه به فرزند خود نه بگوييد فرزندتان هيچ وقت اولويت هاي شما و كار زشت خودش را درك نمي كند، به علاوه شما نمي توانيد تمام رفتار كودكتان را كنترل كنيد. اولويت هاي خود را دنبال كنيد و عواقب زير پا گذاشتن آن ها را به كودكان خود گوش زد كنيد، سعي كنيد نسبت به چيز هايي كه مهم نيستند سخت گيري نكنيد.

اليزابت برگر نويسنده و دكتر كودكان مي گويد” برقراري يك رابطه سالم و خوب با كودكتان بسيار مهم تر از مجبور كردن او به انجام كاري است كه دوست ندارد.” شما ممكن است نگران باشيد كه با اين كار كودكتان را لوس بار مي آوريد ولي جاي نگراني نيست.

۲. كودك خود را بشناسيد
بعضي از رفتار هاي كودكان كاملاً قابل پيشبيني است پس پيشاپيش مي توانيد از اين رفتارها جلوگيري كنيد مثلاً اگر كودك شما علاقه به نقاشي كردن روي ديوار دارد، زماني كه پيشش نيستيد مداد رنگي را در كشو بگذاريد تا كم كم اين عادت را ترك كند.

اگر كودك ۲ ماهه شما از مغازه ها خوراكي بر ميدارد با خودتان عروسك ببريد و سرش را گرم كنيد. يا اگر كودكتان عادت دارد خانه را پر از دستمال كاغذي كند كافي است بسته دستمال كاغذي را بالاي كمد بگذاريد.

۳. از رفتار هاي بد كودك پيشگيري كنيد
هاروي كاپ نويسنده كتاب شادترين كودكان مي گويد ” ممكن است بعضي اوقات كودكتان از روي خستگي گريه كند يا جيغ بكشد.

اگر كودكتان صبح ها پر انرژي است اما بعداز ناهار خسته و غير قابل كنترل مي شود سعي كنيد او را بيرون از خانه ببريد، مي توانيد از دكتر وقت بگيريد و با دكتر درباره وضعيت كودكتان مشورت كنيد. همچنين مي توانيد با گفتن” اسباب بازي هارو كه جمع كنيم ميريم مهموني.” كودكان را آماده اتفاقات بعدي كنيد اينگونه كودكتان آرام تر مي شود.


تربيت كودك

۴. قاطع باشيد
كلر لنر متخصص كودكان مي گويد: “در سنين ۲ تا ۳ سالگي كودكان سعي دارند تأثير عملكر خودشان بر محيط را درك كنند. اگر واكنش شما نسبت به يك رفتار كودك عوض شود كودك سيگنال هاي متفاوتي دريافت مي كند و نمي تواند تشخيص دهد شما از او چه مي خواهيد.”

هيچ زمان مشخصي براي از بين رفتن رفتار بد كودكتان وجود ندارد. اما اگر هميشه يك واكنش نسبت به رفتار ناپسند او داشته باشيد احتمال يادگيري كودك بالا مي رود. اين قاطعيت براي سارا مادر ساشا مهم بود هر بار كه او كار اشتباهي مي كرد سارا با صداي بلند به او هشدار مي داد و چون سارا معمولا آرام حرف مي زد اين قاطعيت و بلندي صداي سارا به ساشا ياد مي داد كه نبايد آن رفتار را تكرار كند.

دقت كنيد كه در حدود دو سالگي كودكان سعي مي كنند با ناز كردن يا بامزه بودن شما را گول بزنند پس فريب كارهاي آنان را نخوريد.

۵. احساساتي نشويد
مطمئنا اين كه كودكتان از مسواك زدن فرار مي كند يا به حرف شما گوش نمي دهد مي تواند عصبانيتان كند. اما اگر فرياد بزنيد همه چيز بدتر مي شود.

دكتر ويليام كالمن، استاد دانشكده پزشكي دانشگاه كاروليناي شمالي توصيه كرد” هنگامي كه با فرياد چيزي را از كودك خود مي خواهيد كودك متوجه خواسته شما نمي شود و فقط فرياد شما را مي شنود. در واقع فرياد زدن شما باعث مي شود كودكتان سرگرم بشود و بيش تر لذت ببرد. بنابراين در برابر بالا بردن صداي خود مقاومت كنيد.

نفس عميق بكشيد و تا سه بشماريد. هنگام اخطار دادن به كودكتان سريع، محكم، جدي و سختگير باشيد. به جاي كنترل كودكان سعي در كنترل موقعيت داشته باشيد. بهتر است انتظارات خود را از سطح صبر و توانايي كودكتان پايين بياوريد اين گونه شرايط بهتري را تجربه خواهيد كرد.

۶. گوش دهيد و تكرار كنيد
بچه ها وقتي كه شنيده مي شوند احساس بهتري دارند، بنابراين براي جواب دادن به كودك از حرف هاي خودشان استفاده كنيد.

اگر او در فروشگاه هاي مواد غذايي گريه مي كند زيرا به او اجازه نمي دهيد خوراكي ها را باز كند، چيزي مثل اين را بگوييد: به نظر ميرسه از دستم عصباني چون نمي ذارم خوراكي هارو باز كني ولي اين جزو قوانين مغازه است كه بايد صبر كني تا از مغازه بيرون بريم. اين حرف خواسته او را برآورده نمي كند ولي باعث كاهش عصبانيت او مي شود.

۷. كوتاه و ساده بگوييد
اگر در حال تربيت فرزند اول خود هستيد ممكن است زمان زيادي را براي توضيح كار زشت او و تهديد كردنش بگذرانيد. اما با توجه به گفته دكترها كودكان در اين سن صحبت هاي پيچيده را متوجه نمي شوند پس سعي كنيد منظور خود را كوتاه و در قالب جملات ساده بيان كنيد تا براي كودكتان قابل درك و جالب باشد.

منبع:كانون مشاوران ايران-تربيت كودك ✔️ ۱۴ نكته كليدي كه نمي دانيد



:: موضوعات مرتبط: آموزش روانشناسي

:: برچسب‌ها: تربيت كودك، تربيت، تربيت فرزند،
نویسنده : Maryam
تاریخ : ۱۸ دى ۱۴۰۲
زمان : ۱۱:۴۶:۳۰
دخترك كبريت فروش ✔️
| نظرات (0) | ادامه مطلب...

دخترك كبريت فروش داستاني كوتاه از نويسنده دانماركي هانس كريستين آندرسن است كه در سال ۱۸۴۵ منتشر شد. اين داستان در مورد دختركي فقير است كه در شب سال نو در سرماي خيابان تلاش مي‌كند تا كبريت‌هايش را به مردم بفروشد. او در طول روز موفق به فروش هيچ كبريت نشده و از شدت سرما و گرسنگي در حال مرگ است. در نهايت، او با روشن كردن كبريت‌هايش، در نور آن‌ها روياهاي خود را مي‌بيند و در كنار مادربزرگ مهربانش در آسمان به خواب مي‌رود.

داستان دخترك كبريت فروش با متن
در شب كريسمس سرد و برفي، دختر كوچكي در خيابان راه مي رفت. او يك سبد پر از كبريت مي فروخت، اما هيچ كس نمي خواست آنها را بخرد. او تمام روز را بيرون بود و سردش بود و گرسنه بود.

دختري كوچك و فقير با پاهايي برهنه در خيابان راه ميرفت.پاهايش از سرما ورم كرده بود. مقداري كبريت براي فروش داشت ولي در طول روز كسي كبريت نخريده بود.

بوي خوش غذا در خيابان ها پيچيده بود اما دخترك جرات نداشت به خانه باز گردد چون نتوانسته بود كبريت ها را بفروشد و مي ترسيد پدرش كتكش بزند. دختر كوچولو كبريتي روشن كرد تا كمي خودش را گرم كند.

احساس كرد جلوي شومينه اي بزرگ نشسته و پاهايش را دراز كرده تا گرم شود اما شعله خاموش شد و ديد ته مانده چوب كبريت در دستش است. كبريتي ديگر روشن كرد و خود را در اتاقي ديد با ميزي پر از غذا. خواست به طرف غذاها برود ولي كبريت خاموش شد.


دخترك كبريت فروش

دخترك كبريت فروش ياد مادربزرگش افتاد كه حالا مرده بود و تنها كسي بود كه به دخترك محبت مي كرد.

دخترك كبريت ديگري روشن كرد. در نور آن مادربزرگش را ديد. دخترك فرياد زد: مادربزرگ مرا هم با خودت ببر. مادربزرگ دختر كوچولو را در آغوش گرفت و با لذت و شادي پرواز كردند به جايي كه سرما ندارد.

فردا صبح مردم دختر كوچولو را پيدا كردند. در حاليكه يخ زده بود و اطراف او پر از كبريتهاي سوخته بودند.

همه فكر كردند كه او سعي داشته خود را گرم كند، ولي نمي دانستند او چه چيزهاي جالبي ديده و با چه لذتي نزد مادربزرگش رفته است.

خلاصه داستان دخترك كبريت فروش
دختركي كوچك و فقير در سرماي خيابان ايستاده بود و كبريت‌هاي خود را مي‌فروخت.

دخترك كبريت‌فروش در شب سال نو، او با كبريت‌هاي خود به خيابان مي‌رود تا بتواند براي خانواده‌اش غذا بخرد. اما مردم به او توجهي نمي‌كنند و او در سرماي شديد خيابان از شدت گرسنگي و سرما در حال مرگ است.

در نهايت، دخترك تصميم مي‌گيرد كه يكي از كبريت‌هايش را روشن كند تا بتواند براي لحظه‌اي از سرماي طاقت‌فرساي خيابان در امان باشد. در نور كبريت، او تصوير يك شومينه گرم را مي‌بيند. او پاهايش را دراز مي‌كند و از گرماي شومينه لذت مي‌برد. اما وقتي كبريت خاموش مي‌شود، دخترك دوباره در سرماي خيابان قرار مي‌گيرد.

دخترك كبريت‌فروش تمام كبريت‌هايش را روشن مي‌كند و در نور آن‌ها، روياهاي خود را مي‌بيند. او مي‌بيند كه در يك ضيافت بزرگ در كنار خانواده‌اش نشسته است و از غذاهاي خوشمزه مي‌خورد. او همچنين مي‌بيند كه با مادربزرگش در آسمان است و در كنار هم خوشبخت زندگي مي‌كنند.

صبح روز بعد، مردم دخترك كبريت‌فروش را در حالي كه در خواب جان داده است، پيدا مي‌كنند. در كنار او، كبريت‌هاي سوخته‌اي وجود دارد كه هنوز نور مي‌دهند.

منبع:كانون مشاوران ايران-دخترك كبريت فروش ✔️



:: موضوعات مرتبط: آموزش روانشناسي

:: برچسب‌ها: دخترك كبريت فروش، كبريت‌ فروش، داستان دخترك كبريت فروش،
نویسنده : Maryam
تاریخ : ۱۷ دى ۱۴۰۲
زمان : ۱۲:۱۹:۱۶
پايان رابطه ✔️ ۲۱ نشانه اصلي
| نظرات (0) | ادامه مطلب...

پايان يك رابطه مي‌تواند يكي از سخت‌ترين تجربه‌هاي زندگي باشد. احساساتي مانند غم، اندوه، خشم، و نااميدي ممكن است شما را فرا بگيرد. ممكن است احساس كنيد كه دنيايتان فرو ريخته است و ديگر نمي‌توانيد به زندگي ادامه دهيد.

در اين مقاله، ما به شما كمك مي‌كنيم تا با پايان رابطه كنار بياييد. ما به شما خواهيم گفت كه چگونه احساسات خود را پردازش كنيد، چگونه با شرايط جديد كنار بياييد، و چگونه به زندگي خود ادامه دهيد.

نشانه هاي پايان رابطه
اين ۲۱ نشانه به شما كمك مي كند تا بتوانيد براي ادامه رابطه تان تصميم معقول تري بگيريد:

شما ديگر شبيه خودتان نيستيد: يكي از بهترين راه ها براي درك اينكه آيا رابطه شما موثر است، اين نيست كه به شريك زندگي خود نگاه كنيد، بلكه به خودتان نگاه كنيد. آيا مثل خود واقعيتان رفتار مي­كنيد يا ديوانه­وار و عاطفي عمل مي­كنيد؟ آيا اغلب بابت آن­چه در هنگام گفتگو با پارتنر خود مي­گوييد هراس داريد؟
۲) او باعث مي­شود حس بدي نسبت به خودتان داشته باشيد. اگر در مجاورت پارتنرتان عزت نفس تان كاهش مي­يابد، نظرات توهين آميز (هرچند با شوخي) دريافت مي­كنيد، و همواره نگران هستيد كه شايد چيز يا چيزهايي در شما واقعا اشتباه است، و در مجموع حس بدي نسبت به خودتان داريد،‌ احتمالا اين رابطه به نفع شما نيست.
در حال تجربه مداوم اضطراب رابطه هستيد. از آن­جايي كه مقدار خفيفي از اضطراب بخش جدانشدني هر رابطه عاطفي­است، جهت تفكيك آن از حالت نابهنجار به سه سؤال پاسخ دهيد: ۱) آيا مرتبا از رفتارهاي او در غياب خودتان سؤال مي­كنيد؟ ۲) آيا دائماً به عشق او نسبت به خودتان شك داريد؟ ۳) آيا دائماً به خود و ارزش خود، كه در رابطه ارائه مي­دهيد، شك مي­كنيد؟
دائما به فكر ارتباط با افراد ديگر هستيد. فكر گاه به گاه، به ارتباط داشتن با شخص ديگر، عادي است، اما اگر اين چيزي باشد كه نمي­توانيد جلوي تصور مداومش را بگيريد، و وقتي در مورد پارتنر خود در رختخواب فكر مي­كنيد هيجان زده نمي­شويد، احتمالا از نظر شما رابطه خسته كننده است. طبق مطالعه‌اي كه در مجله شخصيت و روانشناسي اجتماعي منتشر شده است، مرحله ماه عسل روابط جديد جنسي تقريباً ۲-۳ سال به طول انجامد.
تجربه خيانت در رابطه: اگر خيانت او ثابت شده و رابطه عاطفي عميقي بين شما وجود داشته باشد، علي رغم آن­كه به نظر مي­رسد بهترين تصميم جدا شدن است، اما اين انتخاب هميشه به آساني در عمل صورت نمي­پذيرد.

پايان رابطه

چه زماني بايد يك رابطه را تمام كرد
دچار پارتنر آزارگر شده­ايد. براساس نظرسنجي سال ۲۰۱۵ كه توسط مركز كنترل و پيش­گيري از بيماري­ها انجام شده­است، از هر چهار زن و نيز هر ۱۰ مرد، يك نفر، قرباني خشونت پارتنر خود شده ­اند. دلايل زيادي من جمله ترس از انزوا يا تهديد به اخاذي يا خشونت جسمي توسط پارتنر، منجر به ادامه اين نوع روابط مي­شود.
پارتنر خود را دوست نداريد، علي رغم اين­كه عاشقش هستيد. بله درست است، شما مي­توانيد عاشق كسي باشيد كه در حقيقت دوستش نداريد! و در رابطه با او خوشحال نيستيد! خارج شدن از چنين رابطه­اي بسيار دشوار است.
او را از افراد مهم زندگي­تان (دوستان و خانواده) پنهان مي­كنيد، و يا آن­ها با وجود اطلاع از اين رابطه حمايت نمي­كنند. اگر شما پارتنر خود را دوست داريد، ولي نزديكان و دوستان شما حس مشابهي به او ندارند، احتمالا بايد به عقب برگرديد و رابطه خود را مجددا بررسي كنيد.
نيازها و خواسته­هاي شما يا پارتنرتان در رابطه برطرف نمي­شود­. يكي از اساس­هاي برقراري رابطه در انسان­ها برآورده كردن نيازها و خواسته ­هاست. اگر نيازها و خواسته­هاي شما معقول هستند، اما پارتنر شما هيچ تمايلي به مذاكره كردن در مورد آن­ها در جهت برآورده سازي­شان ندارد، بهتر است در رابطه تجديد نظر شود.
در آمد و رفت فراوان به رابطه هستيد. اگر بارها و بارها پس از ارتباط گيري مجدد، بر سر موضوعات مشابه دعوا و اختلاف نظر داريد، پس احتمالا موضوع اختلاف مذكور، قابل حل شدن نيست. شايد زمان آن رسيده­است كه از خود بپرسيد آيا چيزي به طور جدي تغيير كرده­­است؟ و اگر اين­طور نيست شايد بهتر است براي همديگر آرزوي خوشبختي كنيد!
در مورد بهبود رابطه در آينده صحبت مي­كنيد. شما هر دو متقاعد شده ايد كه رابطه­تان، «هنگامي كه پول بيشتري داريد»، يا «زماني كه او در كارش استرس كمتري داشته باشد»، بهتر خواهد شد. ما واقعيت اين است كه مشكلات بيروني هيچ­گاه دست از سر ما برنمي­دارند! بسياري از مردم “اميد” دارند كه پارتنرشان تغيير خواهد كرد، اما هرگز اين اتفاق به وقوع نمي­پيوندد.
در حالي­كه بيش از يك سال است روي رابطه ­تان كار مي­كنيد، اما هم­چنان در رابطه خوشحال نيستيد. اگر هر دو شريك مي­خواهند كه رابطه­­شان پيشرفت كند،‌ بايستي از مشاوره زوجين كمك بگيرند. اما به گفته كريسلر بايستي براي آن محدوده زماني يك ساله تعريف كنند. پس از گذشت حدود يك سال فعاليت فعالانه در رابطه، و تلاش ناموفق براي برآورده كردن نيازهاي يكديگر، تصميم دشوار براي جدا شدن احتمالا بهترين تصميم است.

۱۲ نشانه اصلي براي پايان يك رابطه
بسط دادن
تغيير در رفتارهاي جنسي.اگر شريك زندگي شما علاقه اي به رابطه جنسي با شما ندارد يا رفتارهاي جنسي او تغيير كرده است، ممكن است نشانه اي از اين باشد كه او ديگر علاقه اي به رابطه ندارد.
تغيير در عادات و علايق.اگر شريك زندگي شما ناگهان شروع به تغيير عادات و علايق خود كرده است، ممكن است نشانه اي از اين باشد كه او به دنبال چيز جديدي در زندگي خود است.
تغيير در ظاهر.اگر شريك زندگي شما ناگهان شروع به تغيير ظاهر خود كرده است، ممكن است نشانه اي از اين باشد كه او به دنبال جلب توجه ديگران است.
تغيير در نحوه ارتباط.اگر شريك زندگي شما ناگهان شروع به ارتباط متفاوت با شما كرده است، ممكن است نشانه اي از اين باشد كه او ديگر احساس راحتي در كنار شما ندارد.
احساس غم و اندوه.اگر احساس مي كنيد كه شريك زندگي شما ديگر شما را دوست ندارد يا ديگر به رابطه اهميتي نمي دهد، ممكن است احساس غم و اندوه كنيد.
احساس عصبانيت.اگر احساس مي كنيد كه شريك زندگي شما شما را مورد آزار و اذيت قرار مي دهد يا به شما خيانت كرده است، ممكن است احساس عصبانيت كنيد.
احساس سردرگمي.اگر نمي توانيد بفهميد كه شريك زندگي شما چه احساسي دارد يا چه مي خواهد، ممكن است احساس سردرگمي كنيد.
پيشنهاد مشاور:نمايش قدرت در رابطه ✔️ چطور آن را به درستي انجام دهيم؟

اگر متوجه يكي يا چند مورد از اين نشانه ها در رابطه خود شديد، مهم است كه با شريك زندگي خود صحبت كنيد و سعي كنيد علت مشكل را پيدا كنيد. اگر رابطه شما قابل نجات نيست، بهتر است آن را به پايان برسانيد.

نكاتي براي پايان دادن به يك رابطه
علاوه بر نكات ذكر شده در پاسخ قبلي، در اينجا چند نكته ديگر براي پايان دادن به يك رابطه آورده شده است:

زمان و مكان مناسبي را براي صحبت انتخاب كنيد.بهتر است در زماني كه هر دوي شما آرام هستيد و از نظر عاطفي آماده هستيد، با شريك زندگي خود صحبت كنيد.

منبع:كانون مشاوران ايران-پايان رابطه ✔️ ۲۱ نشانه اصلي



:: موضوعات مرتبط: آموزش روانشناسي

:: برچسب‌ها: نشانه هاي پايان رابطه، رابطه عاشقانه، خيانت در رابطه،
نویسنده : Maryam
تاریخ : ۱۶ دى ۱۴۰۲
زمان : ۱۲:۴۳:۱۱
برخورد صحيح با خودارضايي كودكان
| نظرات (0) | ادامه مطلب...

برخورد صحيح با خودارضايي كودكان مسئله اي كه بسياري از والدين با نگراني در مورد آن به كلينيك مراجعه كرده و گاها با رفتارهاي نادرست و قضاوت هاي اشتباه كودك را دچار مشكلات هيجاني مي كنند.

فهرست مطالب

استمناء يا خود ارضايي چيست؟
استمناء به معناي خود ارضايي براي كسب لذت و خودآرامي است. كودكان ممكن است به خود دست يا اشياي ديگري بمالند. خودارضايي بيش از يك بررسي ساده اندام هاي تناسلي است كه معمولا در ۲سالگي هنگام استحمام مشاهده مي شود. در حين خودارضايي يك كودك معمولاً داراي چهره اي خيره، گرگرفته و شيفته به نظر مي رسد. كودك ممكن است اغلب چندين بار در هر روز يا فقط يكبار در هفته تحريك شود. ولي آن به طور معمول تر هنگام خواب آلودگي، خستگي، تماشاي تلويزيون يا استرس رخ مي دهد.

 

علت خود ارضايي در كودكان دختر
خودارضايي ناگهاني يك رفتار نرمال در بسياري از كودكان خردسالان و پيش دبستاني است. حدود يك سوم كودكان در اين گروه سني خودارضايي را هنگام كاوش اعضاي بدن خود كشف مي كنند. آن ها صرفاً به دليل آنكه آن حس خوبي به دست مي دهد به اين عمل ادامه مي دهند. برخي ديگر هم اين كار را در واكنش به تنبيه يا فشار ناشي از توقف كامل خودارضايي انجام مي دهند. براي اين اختلال هيچ گونه دلايل پزشكي وجود ندارد و تحريك ناحيه تناسلي كه موجب درد يا خارش مي شود نيز ناشي از خودارضايي نيست.

علائم خود ارضايي در كودكان
يكي از علائم خود ارضايي در كودكان بلوغ و كنجكاوي در مورد امور جنسي مي باشد كه اغلب با كمي شرم مطرح مي شود. پاسخ به اين سوالات اهميت زيادي داشته و در حقيقت آينده كودك و نگاه او به مسائل جنسي را شكل مي دهد و ممكن است باعث ايجاد اختلال هويت جنسي كودك در آينده شود. بنابراين هنگام پاسخ دادن به سوالات آن ها صبر و شكيبايي زيادي داشته باشيد.

كودكان كنجكاو هستند و هميشه مي خواهند ياد بگيرند. يكي از اولين چيزهايي كه مي خواهند در مورد آن بياموزند بدنشان است. آن ها در مورد عملكرد هر قسمت از بدن خود كنجكاو هستند و دوست دارند بدانند كه چرا بدنشان با والدين، خواهر، برادر جنس مخالف متفاوت است.
ما به اين امر جنسي فكر مي كنيم زيرا از ديدگاه بزرگسالان به اين موضوع نگاه مي كنيم. براي كودك، اين فقط كنجكاوي است. فقط اتفاق مي افتد كه برخي از چيزهايي كه آن ها در موردش كنجكاو هستند عملكرد جنسي دارند. بنابراين هر رفتاري را نبايد از علائم خود ارضايي در كودكان دانست.
علت ماليدن كودك به زمين ني ني سايت نيز مي تواند تلاش كودك براي خودارضايي و تحريك باشد البته خودش اين را نمي داند.

برخورد صحيح با خودارضايي كودكان

اين رفتار چه مدت طول مي كشد؟
با كشف خودارضايي كودك به ندرت مي تواند آن را يكباره كنار بگذارد. كودك شما ممكن است آن را كنار نگذارد همانطور كه اغلب اگر چنين باشد با ناتواني يا بدبختي هايي علاج پذير مرتبط است. در سن ۵ يا ۶سالگي اكثر كودكان قوه تشخيص و احتياط را ياد مي گيرند و تنها به طور خصوصي مرتكب اين كار مي شوند. خودارضايي تقريباً در دوره بلوغ و در واكنش به تغييرات هورموني نرمال و سائق هاي جنسي امري همگاني و جهان شمول تلقي مي شود.

مشكلات در آينده
خودارضايي موجب هيچ گونه صدمه فيزيكي يا آسيب به بدن نمي شود. آن مفرط يا غيرنرمال نيست مگر آنكه عمداً در مكان هاي عمومي و پس از سن ۵يا ۶سالگي ديده شود وبه معناي شهوتي، بي قاعده يا داراي انحراف جنسي بودن كودك شما نيست. فقط اگر بزرگسالان از خودارضايي كودك عصباني شوند و آن را عملي كثيف يا بد جلوه دهند موجب صدمات هيجاني از قبيل احساس گناه و فوبياي جنسي خواهد شد.

 

علت ماليدن كودك به زمين
علت ماليدن كودك به زمين ني ني سايت چيست؟ ماليدن كودك به زمين يكي از رفتارهاي طبيعي كودكان در سنين پايين است. اين رفتار معمولاً در كودكان زير ۳ سال ديده مي شود و معمولاً تا سن ۴ سالگي از بين مي رود.

علت ماليدن كودك به زمين مي تواند متفاوت باشد و به عوامل مختلفي بستگي دارد. برخي از دلايل شايع اين رفتار عبارتند از:

كنجكاوي و شناخت: كودكان در سنين پايين به كشف دنياي اطراف خود علاقه زيادي دارند. ماليدن بدن به زمين يكي از راه هاي آنها براي شناخت بدن خود و محيط اطراف است.
احساس راحتي: ماليدن بدن به زمين مي تواند براي كودك احساس آرامش و راحتي ايجاد كند. اين رفتار مي تواند به كودك كمك كند تا استرس و اضطراب خود را كاهش دهد.
جذب توجه: گاهي اوقات كودكان با ماليدن بدن به زمين سعي مي كنند توجه والدين يا اطرافيان خود را جلب كنند.
اضطراب جدايي: كودكاني كه از جدايي از والدين خود مي ترسند ممكن است با ماليدن بدن به زمين سعي كنند به والدين خود نزديك تر شوند.
اختلالات رشدي يا عصبي: در برخي موارد، ماليدن بدن به زمين مي تواند نشانه اي از يك اختلال رشدي يا عصبي باشد.

درمان خود ارضايي كودكان
ترك خودارضايي ني ني ها و كودكان چگونه است؟ كاوش بدن بخشي طبيعي از بزرگ شدن است. در دوران كودكي، كودك شما دويدن، پريدن، پرتاب كردن، نقاشي كردن و هر چيزي را ياد مي گرد اين كار نيز براي شناخت بدن اوست. برخورد صحيح با خودارضايي كودكان اهميت زيادي دارد شما بايد به كودكتان ياد دهيد كه چگونه با بدن خود ارتباط برقرار كند.

اهداف واقعي داشته باشيد: كنار گذاشتن كامل خودارضايي و درمان خود ارضايي كودكان به طور كامل غيرممكن است. اين واقعيت را بپذيريد كه كودك شما آن و لذاتش را فهميده است. تنها چيزي كه شما مي توانيد آن را كنترل كند، مكان انجام اين كار است. چشم پوشي از آن فقط در حمام و اتاق خواب يك كار معقول است.
از خودارضايي در موقع چرت زدن و موقع خواب چشم پوشي كنيد: كودك خود را تنها در اين لحظات تنها بگذاريد و دائماً به او نگاه نكنيد، نبايد او را از خوابيدن بر روي شكم منع كنيد و يا اگر مشاهده كرديد كه دست هايش را در وسط پاهايش قرار داده او را مورد بازخواست قرار دهيد.
حواس كودك را پرت كنيد يا او را به خاطر خودارضايي در زمان هاي ديگر تأديب كنيد.: نخست، سعي كنيد حواس كودك خود را به سمت اسباب بازي يا فعاليتي خارجي منحرف كنيد. اگر اين كار ميسر نشد،
او را تفهيم كنيد: مي دانم كه اين حس خوبي است و انجام دادن آن در اتاق يا اتاق خواب بالامانع است اما، آن را در نشيمنگاه و ميان خانه يا در حضور افراد ديگري انجام نده.
در زمان ۴يا ۵سالگي كودكان به احساسات افراد ديگر حساس هستند و اينكه بايد تنها در خلوت خودارضايي نمايند را درك مي كنند. كودكان خردسال ممكن است براي انجام اين كار مجبور به رفتن به اتاق خود شوند.
اين عمل را با پرستار كودك يا كاركنان مدرسه درميان بگذاريد. براي درمان خودارضايي كودكان ني ني سايت از مراقب يا معلم كودك بخواهيد تا به خودارضايي ابتدا با پرت كردن حواس كودك واكنش نشان دهد. اگر اين كار ميسر نشد آنها بايد توجه كودك را با عباراتي مانند بيا من و تو الان اينجا و از كنار هم بودن لذت ببريم و بازي كنيم، جلب كنند.
در مدرسه نيز معلم بايد در اين مورد صحبت كند تا دانش آموزان از نظر علمي به دلايل رفتار خود آگاه شوند.
تماس جسمي با كودك را بيشتر كنيد. برخي از كودكان درصورتي كه در آغوش كشيدن و نوازش بيشتري را در روز دريافت كنند كمتر دست به خودارضايي مي زنند و حل خودارضايي كودك در آن ها راحت تر رخ مي دهد. سعي كنيد

منبع:كانون مشاوران ايران-برخورد صحيح با خودارضايي كودكان



:: موضوعات مرتبط: آموزش روانشناسي

:: برچسب‌ها: خودارضايي كودكان، خود ارضايي، خود ارضايي در كودكان،
نویسنده : Maryam
تاریخ : ۱۶ دى ۱۴۰۲
زمان : ۱۲:۴۲:۲۲
اختلالات رواني كودكان ✔️ علائم و نشانه هاي تخصصي
| نظرات (0) | ادامه مطلب...

اختلالات رواني كودكان به تغييراتي جدي در شيوه‌ٔ معمول يادگيري، رفتار يا مديريت عواطف كه باعث پريشاني كودك و مشكلات روزانه مي‌شود، توصيف شده است. اين اختلالات رواني كودكان مي‌توانند بر روابط كودك با خانواده، دوستان و معلمان تأثير بگذارند و مي‌توانند باعث مشكلات تحصيلي، اجتماعي و عاطفي شوند.

اختلالات رواني كودكان
كودكان تحت تأثير والدين و اعضاي خانواده و جامعه رفتارهاي خاصي را ياد مي گيرند. بيشتر بچه ها مسائل رفتاري جزئي مانند لجوج بودن و بي ادب بودن و يا كمبود توجه را از خود بروز مي دهند. اگر اين مسائل پيچيده شوند مي توانند تبديل به اختلالات شوند. در اينجا چند اختلال شايع رواني در كودكان آورده شده است: (با كليك روي اسم هر اختلال مي توانيد مطالب بيشتر در آن مورد را مطالعه نماييد)

اختلال كمبود توجه – بيش فعالي (ADHD): كودكان مبتلا به ADHD سه ويژگي هاي اصلي دارند: بي توجهي، تكانش گري و بيش فعالي. آن ها همچنين مي توانند بي قرار، پرخاش گر و تحريك پذير باشند.
افسردگي و اختلال دوقطبي: كودكان مبتلا به اختلال دو قطبي تمايل به نوسانات خلقي ناگهاني، دوره هاي طولاني از بيش فعالي و به دنبال آن بي حالي، بداخلاقي، سرخوردگي و رفتار تهاجمي دارند.
اختلال اضطراب: كودكان مبتلا به اختلال اضطراب تمايل به نگراني بيش از حد در مورد همه چيز دارند. حتي بي اهميت ترين مسائل باعث بي خوابي شبانه آن ها مي شود.
سندرم اسپرگر: اين سندرم فرم خفيفي از اوتيسم است. علائم اين بيماري شامل عدم توانايي در مهارت هاي اجتماعي، دوست نداشتن تغيير در محيط آشنا و زندگي روزمره، نداشتن تماس چشمي، حركات و حالات صورت غير معمول، نداشتن همدلي و مهارت هاي حركتي.
مركز مشاوره ستاره ايرانيان با برترين متخصصين روانشناسي كودك و نوجوان در زمينه هاي مختلفي از جمله اختلالات يادگيري، اختلالات رفتاري و مشكلات عاطفي كودكان دبستاني به شما كمك مي كند تا سلامت روان و آينده كودك خود را تضمين كنيد. براي اطلاعات بيش تر در زمينه روانشناس كودك ابتدايي مي توانيد با شماره هاي ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگيريد.

 

۵. ناتواني در يادگيري: اين يك اختلال رواني است كه يادگيري را براي كودك به يك چالش تبديل مي كند. علائم اين بيماري شامل ناتواني در توجه، حافظه ضعيف، هماهنگي ضعيف، عدم توانايي در دنبال كردن دستورالعمل ها و يا راهنمايي ها و عدم سازمان يافتگي است.

۶. اختلال سلوك: كودكان مبتلا به اين اختلال ممكن است به رفتار هايي مانند قلدري براي ديگران، منزوي بودن در موقعيت هاي اجتماعي، از بين بردن اموال و يا صدمه زدن به حيوانات از عمد، دروغ و يا حتي سرقت تمايل داشته باشند.

۷. اختلال در خوردن: كودكان مبتلا به اختلالات خوردن مانند بي اشتهايي يا پرخوري تمايل به عادات غير طبيعي در مورد غذا خوردن دارند. اين اختلالات معمولا در نتيجه تفكر وسواسي در مورد افزايش وزن و ظاهر فيزيكي مي باشد. علائم اين اختلال شامل ناتواني در خوردن چيز هاي مختلف، استفراغ و شراب خواري باشد.

۸. اسكيزوفرني: اسكيزوفرني در كودكان به اندازه بزرگسالان رايج نيست. علائم اين اختلال رواني دوري گزيني اجتماعي، بي خوابي، فقدان انگيزه، افت در مدرسه، افسردگي، فراموشي و رفتار عجيب و غريب مي باشد.

اگر فكر مي كنيد كه فرزند تان علائم هر يك از اختلالات ذكر شده در موارد بالا را بروز مي دهد، بلافاصله با يك پزشك متخصص مشورت كنيد.


اختلالات رواني كودكان

شايع ترين اختلالات كودكان
ساير اختلالات شايع كودكان عبارتند از:

اختلال يادگيري
اختلالات خوردن
اختلالات خواب
اختلالات تكاملي
اختلالات رواني
علل اختلالات كودكان مي تواند شامل عوامل ژنتيكي، محيطي و تركيبي از اين دو باشد. تشخيص و درمان اختلالات كودكان به عهده متخصصان بهداشت روان است.

مركز مشاوره ستاره ايرانيان با برترين متخصصين روانشناسي كودك و نوجوان در زمينه هاي مختلفي از جمله اختلالات يادگيري، اختلالات رفتاري و مشكلات عاطفي كودكان دبستاني به شما كمك مي كند تا سلامت روان و آينده كودك خود را تضمين كنيد. براي اطلاعات بيش تر در زمينه روانشناس كودك ابتدايي مي توانيد با شماره هاي ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگيريد.

بيماري هاي رواني شايع در كودكان
انواع اختلالات رواني در كودكان شامل موارد زير است:

اختلالات اضطرابي: اختلالات اضطرابي شايع‌ترين نوع اختلالات رواني در كودكان هستند. اين اختلالات با احساس ترس، نگراني يا اضطراب شديد و مداوم مشخص مي‌شوند. انواع مختلف اختلالات اضطرابي در كودكان عبارتند از:
اختلال اضطراب اجتماعي (SAD): كودكان مبتلا به اين اختلال از موقعيت‌هاي اجتماعي مانند صحبت در جمع، معرفي كردن خود يا شركت در مهماني‌ها مي‌ترسند.
اختلال اضطراب فراگير (GAD): كودكان مبتلا به اين اختلال نگراني‌هاي مكرر و غيرمنطقي در مورد موضوعات مختلف دارند.
اختلال وسواس فكري-عملي (OCD): كودكان مبتلا به اين اختلال دچار افكار و اعمال تكراري و اجباري هستند.
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD): اين اختلال در كودكاني كه تجربه‌ي يك رويداد آسيب‌زا مانند آزار جنسي، سوء استفاده يا سانحه‌ي طبيعي داشته‌اند، ديده مي‌شود.

منبع:كانون مشاوران ايران-اختلالات رواني كودكان ✔️ علائم و نشانه هاي تخصصي



:: موضوعات مرتبط: آموزش روانشناسي

:: برچسب‌ها: اختلالات كودكان، اختلالات رواني، اختلالات رواني كودكان،
نویسنده : Maryam
تاریخ : ۱۳ دى ۱۴۰۲
زمان : ۱۰:۲۳:۵۲
كنترل خشم در نوجوانان ✔️ راهنماي جامع روانشناسي
| نظرات (0) | ادامه مطلب...

كنترل خشم در نوجوانان يك احساس طبيعي و سالم است كه همه افراد در طول زندگي خود آن را تجربه مي كنند. با اين حال، اگر خشم به درستي مديريت نشود، مي تواند منجر به مشكلاتي مانند پرخاشگري، مشكلات رفتاري و حتي خشونت شود.

نوجوانان به ويژه در معرض خطر مشكلات ناشي از كنترل ضعيف خشم هستند. اين به دليل تغييرات هورموني، رشد مغز و چالش هاي اجتماعي و عاطفي است كه نوجوانان با آن مواجه هستند. در ادامه ده روش كنترل خشم آمده است.

كنترل خشم در نوجوانان
خشم يك احساس طبيعي است كه همه انسان‌ها در طول زندگي خود تجربه مي‌كنند. با اين حال، اگر خشم كنترل نشود، مي‌تواند منجر به رفتارهاي پرخاشگرانه و مخرب شود. كنترل خشم در دانش آموزان اهميت ويژه‌اي دارد، زيرا مي‌تواند به آنها كمك كند تا روابط سالم‌تري با همسالان و معلمان خود برقرار كنند و در مدرسه و زندگي موفق‌تر باشند.

 

علت
در نوجواني؛ خشم بيشتر اجتماعي مي باشد. به نظر مي آيد كه مهمترين علل خشم در بين دانش آموزان دوره ي راهنمايي عبارت باشند از: رفتار ناعادلانه ي بزرگسالان، سر به سر گذاردن يكديگر، تحميل كردن عقايد، دروغ گفتن به نوجوانان، زور گوئي خواهر و يا برادر، پُز دادن به او، با نوجوان با گوشه و كنايه صحبت كردن و … .

براي دانش آموزان دبيرستاني، مهمترين علت هاي خشم عبارت باشند از؛ تبعيض معلمان، والدين و اعضاي خانواده و دوستان و همچنين رفتار هاي غير منصفانه ي آنان.علاوه بر علت هاي اجتماعي خشم؛ عواملي ديگر همچون دست كشيدن از فعاليت هاي عادي مانند؛ مطالعه كردن، خواب و همچنين شكست و ناكامي در طرح ها و فعاليت هاي انجام شده، در نوجوانان نيز آفريننده ي خشم مي باشد.

مركز مشاوره ستاره ايرانيان با برترين متخصصين روانشناسي كودك و نوجوان در زمينه خشم و پرخاشگري كودكان و نوجوانان به شما كمك مي كند تا سلامت روان و آينده كودك خود را تضمين كنيد. براي اطلاعات بيش تر در زمينه روانشناس كودك ابتدايي مي توانيد با شماره هاي ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگيريد.


كنترل خشم در نوجوانان

عوامل مختلفي مي توانند منجر به كنترل ضعيف خشم در نوجوانان شوند، از جمله:

تغييرات هورموني: تغييرات هورموني كه در دوران بلوغ رخ مي دهد، مي تواند باعث افزايش اضطراب و تحريك پذيري در نوجوانان شود.
رشد مغز: مغز نوجوانان هنوز در حال رشد است، به خصوص در مناطقي كه مسئول كنترل عواطف هستند. اين مي تواند منجر به مشكلاتي در مديريت خشم شود.
چالش هاي اجتماعي و عاطفي: نوجوانان با چالش هاي مختلفي مانند فشار همسالان، مشكلات تحصيلي و تغييرات در روابط خانوادگي مواجه هستند. اين چالش ها مي تواند باعث استرس و خشم شود.
راهكارهاي كنترل خشم در نوجوانان
راهكارهاي مختلفي براي كنترل خشم در نوجوانان وجود دارد. برخي از اين راهكارها عبارتند از:

آموزش مهارت هاي مقابله با استرس: مهارت هاي مقابله با استرس مي تواند به نوجوانان كمك كند تا با موقعيت هاي استرس زا به روشي سالم تر كنار بيايند. برخي از مهارت هاي مقابله با استرس عبارتند از:
تمرينات تنفس عميق
ورزش منظم
گوش دادن به موسيقي
صحبت با يك دوست يا عضو خانواده مورد اعتماد
آموزش مهارت هاي حل مسئله: مهارت هاي حل مسئله مي تواند به نوجوانان كمك كند تا راه حل هاي سالمي براي كنترل خشم در نوجوانان پيدا كنند. برخي از مهارت هاي حل مسئله عبارتند از:
شناسايي مشكل
جمع آوري اطلاعات
ايجاد راه حل هاي بالقوه
ارزيابي راه حل ها
انتخاب راه حل

منبع:كانون مشاوران ايران-كنترل خشم در نوجوانان ✔️ راهنماي جامع روانشناسي



:: موضوعات مرتبط: آموزش روانشناسي

:: برچسب‌ها: خشم در نوجوانان، خشم، كنترل خشم در نوجوانان،
نویسنده : Maryam
تاریخ : ۱۳ دى ۱۴۰۲
زمان : ۱۰:۲۰:۱۸
روانشناسي كودكان دبستاني ✔️ نكاتي كه نمي دانيد
| نظرات (0) | ادامه مطلب...

روانشناسي كودكان دبستاني شامل درك رشد جسمي، عاطفي، اجتماعي و شناختي كودكان در اين سنين است. كودكان دبستاني از سنين ۵ تا ۱۲ سال هستند و در اين دوره تغييرات زيادي را تجربه مي كنند.

كودكان دبستاني در دوره‌اي از رشد و تحول قرار دارند كه تغييرات زيادي در آنها رخ مي‌دهد. اين تغييرات شامل رشد جسمي، شناختي، عاطفي و اجتماعي است. درك اين تغييرات براي والدين و معلمان ضروري است تا بتوانند به بهترين شكل از كودكان خود مراقبت كنند.

اهميت روانشناسي كودكان دبستاني
روانشناسي كودكان دبستاني به مطالعه رشد و توسعه كودكان در سن مدرسه مي پردازد. اين شامل درك نحوه يادگيري، رشد و تعامل كودكان دبستاني با جهان اطرافشان است.

درك روانشناسي كودكان دبستاني براي والدين، معلمان و ساير متخصصان مراقبت از كودكان مهم است. اين مي تواند به آنها كمك كند تا نيازهاي كودكان در اين دوره مهم از رشد را درك كنند و حمايت و راهنمايي مناسب را ارائه دهند.

در اينجا چند دليل مهم براي اهميت روانشناسي كودكان دبستاني آورده شده است:

براي كمك به كودكان در يادگيري و رشد: كودكان دبستاني در حال يادگيري و رشد سريع در بسياري از زمينه ها هستند. روانشناسي كودكان دبستاني مي تواند به والدين و معلمان كمك كند تا نحوه يادگيري كودكان را درك كنند و فعاليت هايي را براي حمايت از رشد آنها طراحي كنند.
براي كمك به كودكان در مقابله با چالش ها: كودكان دبستاني اغلب با چالش هايي مانند شروع مدرسه، روابط اجتماعي و سازگاري با تغييرات روبرو مي شوند. روانشناسي كودكان دبستاني مي تواند به والدين و معلمان كمك كند تا كودكان را در مقابله با اين چالش ها ياري دهند.
براي ايجاد محيط هاي حمايتي براي كودكان: محيط هايي كه كودكان در آن رشد مي كنند بر رشد و توسعه آنها تأثير مي گذارد. روانشناسي كودكان دبستاني مي تواند به والدين، معلمان و ساير متخصصان مراقبت از كودكان كمك كند تا محيط هاي حمايتي براي كودكان ايجاد كنند كه به رشد و يادگيري آنها كمك كند.

روانشناسي كودكان دبستاني يك زمينه پيچيده و در حال رشد است. با درك بهتر نحوه رشد و توسعه كودكان دبستاني، مي توانيم از آنها حمايت كنيم تا به پتانسيل كامل خود برسند.

مركز مشاوره ستاره ايرانيان با برترين متخصصين روانشناسي كودك و نوجوان در زمينه هاي مختلفي از جمله اختلالات يادگيري، اختلالات رفتاري و مشكلات عاطفي كودكان دبستاني به شما كمك مي كند تا سلامت روان و آينده كودك خود را تضمين كنيد. براي اطلاعات بيش تر در زمينه روانشناس كودك ابتدايي مي توانيد با شماره هاي ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگيريد.

رشد كودك دبستاني
رشد كودك دبستاني يك دوره مهم در زندگي هر كودك است. در اين دوره، كودكان مهارت هاي جديدي را در زمينه هاي مختلف ياد مي گيرند و شخصيت خود را شكل مي دهند.

رشد جسمي: در روانشناسي كودكان دبستاني، كودكان به سرعت رشد مي كنند. قد و وزن آنها افزايش مي يابد و استخوان ها و ماهيچه هاي آنها قوي تر مي شود. كودكان در اين دوره به فعاليت بدني زيادي نياز دارند.
رشد شناختي: در دوره دبستان، كودكان مهارت هاي شناختي خود را به سرعت توسعه مي دهند. آنها ياد مي گيرند كه فكر كنند، حل مسئله كنند و استدلال كنند. كودكان در اين دوره به آموزش و يادگيري علاقه زيادي دارند.
رشد اجتماعي: در روانشناسي كودكان دبستاني، كودكان مهارت هاي اجتماعي خود را نيز توسعه مي دهند. آنها ياد مي گيرند كه با ديگران ارتباط برقرار كنند، همكاري كنند و با ديگران تعامل داشته باشند. كودكان در اين دوره به دوستي و روابط اجتماعي اهميت زيادي مي دهند.
رشد عاطفي: در دوره دبستان، كودكان عاطفه خود را بهتر درك مي كنند. آنها ياد مي گيرند كه چگونه احساسات خود را مديريت كنند و با چالش هاي عاطفي كنار بيايند. كودكان در اين دوره ممكن است احساسات مختلفي مانند غم، شادي، عصبانيت و ترس را تجربه كنند.

روانشناسي كودكان دبستاني

چالش هاي رايج كودكان دبستاني
كودكان دبستاني ممكن است با طيف وسيعي از چالش ها مواجه شوند، از جمله:

سازگاري با مدرسه: ورود به مدرسه مي تواند يك تجربه چالش برانگيز براي كودكان باشد. آنها ممكن است با نياز به سازگاري با يك محيط جديد، قوانين جديد و انتظارات جديد دست و پنجه نرم كنند.
رشد استقلال: كودكان دبستاني در حال توسعه استقلال خود هستند و ممكن است شروع به چالش كشيدن والدين خود كنند. آنها ممكن است بخواهند بيشتر كنترل زندگي خود را داشته باشند و ممكن است تمايل داشته باشند كه همه چيز را به روش خود انجام دهند.
روابط اجتماعي: كودكان دبستاني شروع به ايجاد روابط اجتماعي پيچيده با همسالان خود مي كنند. آنها ممكن است با مشكلاتي مانند دوستيابي، كنار آمدن با اختلافات و كنار آمدن با از دست دادن دوستي روبرو شوند.
تحصيلات: كودكان دبستاني شروع به يادگيري مفاهيم پيچيده مانند خواندن، نوشتن و رياضي مي كنند. آنها ممكن است با مشكلاتي مانند تلاش براي يادگيري مفاهيم جديد، حفظ انگيزه و كنار آمدن با شكست روبرو شوند.

منبع:كانون مشاوران ايران-روانشناسي كودكان دبستاني ✔️ نكاتي كه نمي دانيد



:: موضوعات مرتبط: آموزش روانشناسي

:: برچسب‌ها: رشد كودك دبستاني، كودكان پرخاشگر، روانشناسي كودكان دبستاني،
نویسنده : Maryam
تاریخ : ۱۱ دى ۱۴۰۲
زمان : ۰۹:۵۵:۴۶
۱۱ بازي درماني كودكان خجالتي
| نظرات (0) | ادامه مطلب...

بازي درماني كودكان خجالتي يك روش موثر براي كمك به كودكان خجالتي است. بازي درماني به كودكان كمك مي كند تا احساسات خود را بيان كنند، مهارت هاي اجتماعي خود را توسعه دهند و اعتماد به نفس خود را افزايش دهند.

خجالت يك احساس طبيعي در انسان است كه به ويژه در كودكان شايع است. با اين حال، اگر خجالت بيش از حد باشد، مي تواند براي كودكان مشكل ساز شود و بر روابط آنها با ديگران و اعتماد به نفس آنها تأثير بگذارد.

راههاي اجتماعي شدن كودك
در اينجا چند راهكار علاوه بر بازي درماني كودكان خجالتي براي كمك به اجتماعي شدن كودكان آورده شده است:

با كودك خود صحبت كنيد. از همان سنين پايين، با كودك خود صحبت كنيد و به او گوش دهيد. اين به او كمك مي‌كند تا مهارت‌هاي زباني و ارتباطي خود را توسعه دهد.
با كودك خود بازي كنيد. بازي يكي از بهترين راه‌ها براي كودكان براي يادگيري نحوه ارتباط با ديگران است. با كودك خود بازي‌هاي گروهي يا مشاركتي انجام دهيد.
كودك خود را در معرض افراد مختلف قرار دهيد. كودك خود را با افراد مختلف از سنين پايين آشنا كنيد. اين به او كمك مي‌كند تا ياد بگيرد كه چگونه با افراد مختلف ارتباط برقرار كند و با آنها كنار بيايد.
رفتارهاي اجتماعي مثبت را در كودك خود تقويت كنيد. وقتي كودك شما رفتاري اجتماعي مثبت انجام مي‌دهد، آن را تحسين كنيد. اين به او كمك مي‌كند تا بداند كه رفتارهاي اجتماعي مورد قبول هستند.
الگوي خوبي براي كودك خود باشيد. كودكان از والدين خود الگوبرداري مي‌كنند. اگر مي‌خواهيد كودك شما اجتماعي باشد، خودتان نيز اجتماعي باشيد.
كودكان خجالتي اغلب مشكل در توسعه مهارت هاي خودتنظيمي دارند. آنها ممكن است مشكل در ارتباط با ديگران داشته باشند. درمانگران مركز ستاره ايرانيان به فرزند شما كمك مي كند تا مهارت هاي گفته شده را به صورت تضميني بهبود دهد. براي بازي درماني كودكان خجالتي با مشاوران برتر كودك مي توانيد با شماره هاي ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگيريد.

پيشنهاد مشاور: قصه درماني براي كودكان خجالتي

 

علت كمرويي كودكان
علت كمرويي كودكان تركيبي از عوامل ژنتيكي و محيطي است.

عوامل ژنتيكي: حدود ۵۰ درصد از كمرويي كودكان به عوامل ژنتيكي نسبت داده مي‌شود. نوزاداني كه از نظر عاطفي حساس هستند و به راحتي مرعوب مي‌شوند، به احتمال زياد كودكان خجالتي خواهند بود. اين حساسيت ممكن است ناشي از تفاوت‌هاي بيولوژيكي در مغز باشد.
عوامل محيطي: كودكاني كه در محيطي حمايتي و امن رشد مي‌كنند، كمتر احتمال دارد كه خجالتي شوند. در مقابل، كودكاني كه در معرض تجارب منفي مانند طرد شدن يا خشونت قرار مي‌گيرند، بيشتر احتمال دارد كه كمروي شوند.
سبك فرزندپروري: سبك فرزندپروري والدين نيز مي‌تواند بر كمرويي كودكان تأثير بگذارد. والديني كه انتظارات بالايي از كودكان خود دارند و به آنها فشار مي‌آورند كه در موقعيت‌هاي اجتماعي موفق شوند، ممكن است باعث افزايش كمرويي در فرزندان خود شوند. در مقابل، والديني كه به كودكان خود اجازه مي‌دهند تا به آرامي و با ثبات در موقعيت‌هاي اجتماعي قرار گيرند، ممكن است به كاهش كمرويي آنها كمك كنند.
تجارب مدرسه: تجارب مدرسه نيز مي‌توانند بر كمرويي كودكان تأثير بگذارند. كودكاني كه در مدرسه احساس راحتي نمي‌كنند يا توسط همسالان خود مورد آزار و اذيت قرار مي‌گيرند، بيشتر احتمال دارد كه كمروي شوند.
بازي درماني كودكان خجالتي
در اينجا ۱۱ ده بازي براي كودكان خجالتي آورده شده است:

۱. بازي دو نفر را پيدا كن كه
اين بازي درماني كودكان خجالتي كمك مي كند تا با يكديگر آشنا شوند و مهارت هاي اجتماعي خود را توسعه دهند. براي بازي، كودكان به دو گروه تقسيم مي شوند و هر گروه يك صف مي شود. سپس، يك نفر از هر گروه انتخاب مي شود تا ويژگي اي را كه همه افراد در آن صف با آن مطابقت دارند، بيان كند. به عنوان مثال، يك نفر ممكن است بگويد: “همه افرادي كه موهاي قهوه اي دارند، يك قدم جلوتر بيايند.”


بازي درماني كودكان خجالتي

۲. بازي دو حقيقت و يك دروغ
اين بازي به كودكان كمك مي كند تا مهارت هاي ارتباطي خود را توسعه دهند و اعتماد به نفس خود را افزايش دهند. براي بازي، هر كودك سه جمله در مورد خود بيان مي كند، دو جمله حقيقت و يك جمله دروغ. ساير بازيكنان بايد حدس بزنند كه كدام جمله دروغ است.

۳. بازي داستان گفتن گروهي
اين بازي به كودكان كمك مي كند تا مهارت هاي ارتباطي خود را توسعه دهند و مهارت هاي حل مسئله خود را بهبود بخشند. براي بازي، كودكان در يك دايره مي نشينند و داستاني را به صورت گروهي مي گويند. هر كودك يك جمله را اضافه مي كند تا داستان را ادامه دهد.

۴. بازي توپ
اين بازي به كودكان كمك مي كند تا مهارت هاي اجتماعي خود را توسعه دهند و احساس راحتي بيشتري در برقراري ارتباط با ديگران داشته باشند. براي بازي، كودكان در يك دايره مي نشينند و يك توپ را بين خود رد و بدل مي كنند. هر بار كه كسي توپ را دريافت مي كند، بايد يك سوال يا يك جمله را به بازيكن بعدي بگويد.

كودكان خجالتي اغلب مشكل در توسعه مهارت هاي خودتنظيمي دارند. آنها ممكن است مشكل در ارتباط با ديگران داشته باشند. درمانگران مركز ستاره ايرانيان به فرزند شما كمك مي كند تا مهارت هاي گفته شده را به صورت تضميني بهبود دهد. براي صحبت و بازي درماني با مشاوران برتر كودك مي توانيد با شماره هاي ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگيريد.

۵. بازي مكعب هاي شخصي
اين بازي به كودكان كمك مي كند تا احساس راحتي بيشتري در بيان خود داشته باشند و مهارت هاي حل مسئله خود را بهبود بخشند. براي بازي، هر كودك يك مكعب سه بعدي را با تصاوير يا نمادهاي شخصي خود تزئين مي كند. سپس، كودكان مكعب هاي خود را به هم مي زنند و مكعب هاي يكديگر را انتخاب مي كنند. آنها بايد حدس بزنند كه مكعب متعلق به كدام كودك است.

۶. بازي نقش آفريني
بازي هاي نقش آفريني به كودكان كمك مي كند تا مهارت هاي اجتماعي خود را توسعه دهند و احساس راحتي بيشتري در برقراري ارتباط با ديگران داشته باشند. براي بازي، كودكان در نقش شخصيت هاي مختلف بازي مي كنند. اين شخصيت ها مي توانند واقعي يا تخيلي باشند.

 

۷. بازي پانتوميم
بازي پانتوميم به كودكان كمك مي كند تا مهارت هاي ارتباطي خود را توسعه دهند و احساس راحتي بيشتري در برقراري ارتباط با ديگران داشته باشند. براي بازي، يك نفر يك كلمه يا عبارت را انتخاب مي كند و ساير بازيكنان بايد آن را حدس بزنند. بازيكنان فقط مي توانند از حركات بدن خود براي برقراري ارتباط استفاده كنند.

منبع:كانون مشاوران ايران-۱۱ بازي درماني كودكان خجالتي



:: موضوعات مرتبط: آموزش روانشناسي

:: برچسب‌ها: كودكان خجالتي، علت كمرويي كودكان، اجتماعي شدن كودك،
نویسنده : Maryam
تاریخ : ۱۱ دى ۱۴۰۲
زمان : ۱۰:۳۶:۵۸
سريع ترين درمان بيش فعالي ✔️ نوجوانان و كودكان
| نظرات (0) | ادامه مطلب...

سريع ترين درمان بيش فعالي نوجوانان معمولاً شامل تركيبي از دارو درماني، رفتار درماني و مشاوره است. بيش فعالي يك اختلال رشدي عصبي است كه با الگوهاي رفتاري پرانرژي، ناپايدار و بي توجهي مشخص مي شود. اين اختلال مي تواند در دوران كودكي شروع شود و در دوران نوجواني ادامه يابد.
علائم بيش فعالي در جوانان
علائم بيش فعالي در نوجوانان عبارتند از:

پرانرژي و بي قراري: نوجوان مبتلا به بيش فعالي ممكن است دائماً در حال حركت باشد، نتواند در يك جا بنشيند و يا آرام باشد.
عدم توجه: نوجوان مبتلا به بيش فعالي ممكن است در تمركز بر روي وظايف يا مكالمات مشكل داشته باشد و به راحتي حواسش پرت شود.
رفتارهاي تكانشي: نوجوان مبتلا به بيش فعالي ممكن است بدون فكر عمل كند و رفتارهاي خطرناك يا غيرقابل قبولي از خود نشان دهد.

درمان بيش فعالي در نوجوانان
سريع ترين درمان بيش فعالي ني ني سايت معمولا، تركيب دارو و رفتار درماني، بهترين راه براي درمان است. آكادمي آمريكايي اطفال، انجمن پزشكي آمريكا و آكادمي آمريكايي كودكان و روانپزشكي نوجوانان همگي رفتار درماني را براي بهبود مشكلات رفتاري كه بخشي از بيش فعالي است توصيه مي كنند.
اگر نگران بيش فعالي كودك و نوجوان خود هستيد، با يك متخصص بهداشت روان مشورت كنيد. مركز تخصصي كودك ستاره ايرانيان با بهترين روش هاي روز دنيا بدون عوارض جانبي پرخاشگري كودك را ريشه يابي و درمان مي كند. به اين منظور مي توانيد با شماره هاي ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگيريد.

درمان بيش فعالي با لورتا
درمان قطعي و دائمي بيش فعالي در كودكان و نوجوانان با لورتا و نوروفيدبك انجام مي شود كه يك روش درماني است كه در آن از بازخوردهاي صوتي يا تصويري براي آموزش به افراد در كنترل فعاليت امواج مغزي خود استفاده مي شود. در اين روش، الكترودهايي روي پوست سر فرد قرار داده مي شود تا فعاليت امواج مغزي او را ثبت كنند. سپس، اين اطلاعات به صورت بازخوردهاي صوتي يا تصويري به فرد ارائه مي شود. هدف از اين بازخوردها، كمك به فرد در يادگيري نحوه كنترل فعاليت امواج مغزي خود در مناطق خاصي از مغز است.

در درمان بيش فعالي با لورتا نوروفيدبك، هدف اين است كه فعاليت امواج مغزي در مناطقي از مغز كه مسئول توجه، تمركز و كنترل تكانه هستند، بهبود يابد. تحقيقات نشان داده اند كه اين روش درماني مي تواند به كاهش علائم بيش فعالي، مانند بيش فعالي، عدم تمركز و تكانشگري، كمك كند.

درمان با لورتا نوروفيدبك معمولاً شامل ۲۰ تا ۳۰ جلسه درماني است كه هر جلسه ۳۰ تا ۴۵ دقيقه طول مي كشد. درمان معمولاً براي كودكان و بزرگسالان بالاي ۵ سال مناسب است.

مركز مشاوره ستاره ايرانيان با به روز ترين و علمي ترين روش هاي جهاني به فرزند شما كمك مي كند تا در كم ترين زمان ممكن و بدون هيچ عوارض جانبي سلامت روان خود را به بالاترين حد رسانده و آينده اي درخشان را تجربه كند. براي آگاهي از روش درماني با شماره هاي ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگيريد.


سريع ترين درمان بيش فعالي

دارو درماني
داروهاي محرك معمولا براي درمان نوجوانان مبتلا به بيش فعالي تجويز مي شوند. اين دارو ها نوجوانان را هوشيار مي كند و به آنها در انجام تكاليف مدرسه كمك مي كنند. نمونه هايي از دارو هاي محرك : Adderall ، Focalin ، Concerta ، Quillivant XR ، Ritalin و Vyvanse.
دارو هاي غير محرك مانند: Intuniv ، Kapvay و Strattera همچنين براي درمان بيش فعالي نوجوانان استفاده مي شوند. دارو هاي غير محرك عوارض جانبي دارو هاي محرك را ندارند. مصرف بيش از حد دارو كارساز نيست و مي تواند به افكار خودكشي، نوسانات خلق و خوي و سوء مصرف دارو منجر شود.
درمان هاي جايگزين براي سريع ترين درمان بيش فعالي شامل حذف رژيم هاي غذايي، استفاده از مكمل ها، آموزش پدر و مادر، آموزش حافظه و نوروفيدبك مي باشند. اين درمان ها بعضاً به تنهايي و گاهي اوقات به همراه دارو هاي تجويز شده استفاده مي شوند. سازمان غذا و دارو، Vayarin (يك غذاي پزشكي كه شامل امگا ۳ براي درمان بيش فعالي است) را تأييد كرده است. Vayarin را فقط با تجويز پزشك و نسخه قابل خريداري و استفاده كردن است.

رفتار درماني
رفتار درماني به نوجوانان كمك مي كند تا مهارت هاي خود كنترلي و مديريت رفتار خود را بهبود بخشند.

رفتار درماني معمولاً شامل تكنيك هايي مانند آموزش والدين، مديريت رفتار و آموزش مهارت هاي اجتماعي است. رفتار درماني بيش فعالي (ADHD) يك روش درماني است كه به افراد مبتلا به ADHD كمك مي كند تا رفتارهاي خود را مديريت كنند. اين روش بر تقويت رفتارهاي مثبت و كاهش رفتارهاي منفي تمركز مي كند.

رفتار درماني بيش فعالي مي تواند براي كودكان و بزرگسالان مبتلا به ADHD مفيد باشد. اين روش مي تواند به افراد مبتلا به ADHD كمك كند تا:

توجه خود را بهبود بخشند
تمركز خود را افزايش دهند
رفتارهاي خود را كنترل كنند
روابط خود را بهبود بخشند
در مدرسه يا محل كار موفق تر باشند
رفتار درماني بيش فعالي معمولاً توسط يك درمانگر آموزش ديده در زمينه ADHD انجام مي شود. درمانگر با فرد مبتلا به ADHD و والدين يا سرپرستان او كار مي كند تا يك برنامه درماني متناسب با نيازهاي فرد ايجاد كند.

منبع:كانون مشاوران ايران-سريع ترين درمان بيش فعالي ✔️ نوجوانان و كودكان



:: موضوعات مرتبط: آموزش روانشناسي

:: برچسب‌ها: بيش فعالي، بيش فعالي در جوانان، درمان بيش فعالي،
نویسنده : Maryam
تاریخ : ۱۰ دى ۱۴۰۲
زمان : ۰۸:۴۶:۱۰
[ ۱ ][ ۲ ][ ۳ ][ ۴ ]


 

سئو کار حرفه ای / خرید پیج اینستاگرام / باربری / دانلود نرم افزار اندروید  / شرکت خدمات نظافتی در مشهد / شرکت نظافت منزل و راه پله در مشهد / شرکت نظافت راه پله در مشهد / شرکت نظافت منزل در مشهد  /سایت ایرونی  / بازی اندروید  /  خدمات گرافیک آریا گستر  / فروش پیج آماده آریا گستر / نیازمندی های نظافتی / وکیل در مشهد / ارز دیجیتال / نیازمندی های قالیشویی / مبل شویی / املاک شمال  / آرد واحد تهران / فیزیوتراپی سیناطب / sell Instagram account safely / نیازمندی های گردشگری / نیازمندی های سالن زیبایی